Allantoine

Dit poeder wordt gewonnen uit verschillende soorten planten: slangenkruid, comfrey (smeerwortel), longkruid en de lathyrus. Het zijn kristalletjes die licht oplosbaar zijn in water. In cosmetica wordt het ingezet als een moisturiser en verzachter: het versoepelt de bovenste laag van de huid. Allantoine is een van de actieve hoofdonderdelen in comfrey, dat de genezing van wondjes ondersteunt en versnelt! Allantoine wordt daarom veel gebruikt in de natuurgeneeskunde; voor bijvoorbeeld zalfjes.

Het is ook goed te gebruiken in producten voor de gestresste en geïrriteerde huid, of voor fijne producten na scheren of zonnen. Het is anti-acne, celherstellend, ontstekingsremmend en het heeft een antioxidante werking. De gewoonlijke concentratie van allantoïne die je vindt in cosmetische producten is 0.1% - 0.5%.

In formules is allantoine te combineren met vele andere ingrediënten voor een heel breed scala aan cosmeticaproducten. Handig is ook dat het te gebruiken is in W/O en O/W formules! De pH-waarde van allantoine ligt tussen de 4.0 en de 6.0 en het percentage aan actieve stoffen is minimaal 98.6%.

Reactie plaatsen