Amarant

Amarantolie - Amaranthus Spinosus Seed Oil

Van origine groeit de Amarantplant in de warmere regio's van Amerika; maar tegenwoordig is het door de hele wereld heen te vinden. Met zijn fijne, maar volle bloemenwerk wordt het ook wel als decoratieve plant geteeld voor tuinen (het is familie van de vossestaart). Aan de hand van koude persing kan olie uit de zaden gewonnen worden; olie die we goed kunnen gebruiken voor verzorgingsproducten!

De olie van de zaden bevat een heel hoog gehalte (~8%) aan squalaan: een huideigen stofje dat heel goed is voor onze huid! Het verzacht, houdt de vochthuishouding van de huid in balans en is belangrijk voor huidherstel.
Daarnaast bevat amarantolie een relatief hoog gehalte (~1%) aan fytosterolen (bio-actieve stoffen). 

Deze flinke hoeveelheden aan squalaan en fytosterolen zorgen voor een goede antioxiderende werking. Daarnaast bevat de olie ontstekingsremmende en regenererende eigenschappen door de hoeveelheid linolzuur. Voor droge, geïrriteerde, oude of schilferige huid is deze olie dus heel geschikt!

Amarantolie wordt ook gebruikt in haarverzorging, om de haren een mooie gezonde glans te geven. Een bijkomstigheid is dat je meteen je hoofdhuid goed verzorgt en eventuele jeuk verlicht!

In formuleringen is het slim om het in combinatie met stabielere oliën of antioxidanten te gebruiken: amarantolie is namelijk een erg instabiele olie. 


Vetzuurprofiel Amarantolie:

  • Palmitic acid: 17%
  • Stearic acid: 4%
  • Oleic acid: 24%
  • Linoleic acid: 46%Reactie plaatsen