Bijenwas

Bijenwas/Beeswax - Cera Alba

Dit bekende goedje wordt al duizenden jaren voor van alles gebruikt! Het is witgeel tot geelbruinig, dit is onder andere afhankelijk van de plantpigmenten die erin worden verwerkt door onze bijen. Bijenwas maakt een beschermende laag op de huid dat verzacht en voorkomt dat de huid uitdroogt. Dit is ook waarom het vaak in lipbalms en crèmes te vinden is, maar niet in gezichtsproducten: het kan een onprettig gevoel geven, net alsof je een dik maskertje draagt. In een emulgatie zorgt het voor stabiliteit maar het maakt het ook minder smeerbaar. Door het waterafstotende karakter van bijenwas wordt het ook wel gebruikt in waterproof cosmetica zoals mascara. 

Bijenwas heeft ook nog ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen en het wordt daarom ook ingezet bij wondjes of lichte brandwonden.

Er is een groot nadeel aan het gebruik van bijenwas: dierenwelzijn. De productie van honing en bijenwas, zéker bij commerciele honing en bijenwas zoals gebruikelijk is in cosmetica, schaadt bijen. Veel bijen sterven of worden verminkt bij het oogsten van de was en honing, en het houden van honingbijen schaadt de populatie van wilde bijen. 

Gelukkig zijn er geweldige vegan alternatieven, zoals Candelila wax, Carnauba wax (let op dat je hier veel minder van gebruikt dan je percentage bijenwas) of Myrica wax

 

Smelt punt: 64C tot 65C

Oplosbaar in olie

Vegan: nee

Hoe natuurlijk: pluk-van-de-boom natuurlijk, natuurzuiver.Reactie plaatsen