Cupuacuboter

Cupuaço boter

INCI: Theobroma grandiflorum seed butter

Eigenlijk is dit chocolade. Nou ja, niet helemaal, maar Cupuacu is familie van cacao en de Cupuaco boter lijkt dan ook op Cacao boter, maar dan met link wat arachidinezuur.

Cupuaco boter wordt gemaakt van de zaden van de Cupuaço boom uit de Amazone, die voor ongeveer de helft uit vet bestaan. In dit regenwoud gebied worden traditioneel bars gemaakt van deze boter, een beetje vergelijkbaar aan chocoladerepen. Dit wordt gegeten. 

Cupuaco boter is wit tot licht geel en ruikt licht notig en heeft een laag smeltpunt. 

Cupuaco boter is heerlijk romig als je het in een formulatie gebruikt. Het wordt wel steeds populairder, omdat het goed werkt op de droge en ouder wordende huid en de huid helpt herstellen. Als de huidbarrière beschadigd is, is dit een heel veilig en goed ingrediënt om te gebruiken. Let wel op dat het hoog in oleinezuur zit en dat dit te veel kan worden voor een acne gevoelige huid. 

De boter is ook populair in haarverzorging: zowel in shampoo en conditioner, als in een haarmasker. Een makkelijk DIY-masker is het combineren met kokosolie, in gelijke delen, en dit inmasseren in je hoofdhuid en over je haar voordat je je haren gaat wassen. Dit is vooral erg geschikt voor kinky en coily hair.

Smelt punt: rond de 30C
Oplosbaar in olie
Vegan: ja
Hoe natuurlijk: pluk-van-de-boom natuurlijk, natuurzuiver. 

Vetzuurprofiel:
7% Palmitic acid
33% Stearic acid
43% Oleic acid
3% Linoleic acid
11% Arachidic acid

Wist je dat Cupuacu boter water in zich op kan nemen? Het heeft emulgerende eigenschappen en kan de helft van zijn gewicht aan water opnemen. 

bron afbeelding: P.S. Sena

Reactie plaatsen