Vitamine E

Vitamine E - Tocopherol

Vitamine E kennen we onder andere als onderdeel van jojobaolie, amandelolie en mangoboter: het is te vinden in heel veel heerlijke boters en oliën. De vitamine is de meest voorkomende antioxidant in de huid; in elke huidlaag is het te vinden en het voorkomt de oxidatie van de celmembraanlipiden. Het heeft enorm veel werkingen: het vermindert huidbeschadiging door uv-straling, stimuleert celherstel en anti-aging, versnelt wondgenezing, remt ontstekingen, hydradeert en maakt je huid glad. Een prachtige toevoeging aan je formule dus! 

Vitamine E wordt door de talgklieren samen met talg uitgescheiden, hierbij komt het dus op de bovenste laag van je huid. Dit neemt toe in de puberteit, bereikt het hoogtepunt meestal rond je 19e en blijft dan op ongeveer dat niveau. Kinderen, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 hebben eigenlijk allemaal wel baat bij wat extra aanbreng van Vitamine E, omdat bij hen de huishouding ervan in de huid minder actief is.

In formulaties heeft het een belangrijke rol: het vertraagt het proces van het ranzig worden van oliën. Vooral bij gevoelige olien zoals bijvoorbeeld Teunisbloemolie, Komkommerzaadolie of Rozenbottelolie verlengt het hun houdbaarheid. Let op: vitamine E is geen conservering, het beschermt niet tegen contaminatie zoals bacteriën, schimmels of gisten. 


Reactie plaatsen