Ook cosmetica op maat moet je netjes registreren
20 september 2018 

Ook cosmetica op maat moet je netjes registreren

Het summum van luxe huidverzorging: cosmetica op maat. Een crème samengesteld voor jouw klant, helemaal passend bij haar huid en de geuren die zij kiest. Custom cosmetics is een winstgevende niche in de Verenigde Staten. Hier lijkt het echter minder aan te slaan. Hoe komt dat?

Alle cosmetica wat verkocht wordt binnen de Europese Unie moet geregistreerd worden met een Product Information File. Ook moet je een veiligheidsrapport met bijbehorende laboratoriumtesten aanleveren.

Ik kreeg vaak de vraag of dit ook geldt voor producten op maat.

De cosmeticawetgeving geldt voor alle cosmetica, dus ook voor cosmetica op maat

Dit is precies de reden dat cosmetica op maat hier niet zo booming is als in Amerika. Als je helemaal vanuit je hoofd en kennis een product op maat maakt en het hele proces moet doorlopen, wordt een product veel te duur. Het is te tijdrovend en prijzig om helemaal van scratch een product op maat te maken.

Maar het kan wel!

cosmetica op maat

Het is mogelijk om binnen de Europese Cosmeticawetgeving een product op maat te verkopen. Stel dat je persoonlijke crèmes wilt verkopen. Je kunt dan 3 basiscrèmes registreren (droge huid, zorgeloze huid, vette huid bijvoorbeeld).

Daarnaast maak je een aantal toevoegingen die een bepaald effect geven aan de basiscrème. Bijvoorbeeld anti-ageing ingrediënten, frisse geuren, kalmerende ingrediënten of oriëntaalse bloemen.

Je laat alle varianten en combinatie beoordelen en een veiligheidsrapport opmaken. Vervolgens zet je het in het registratieportaal van de EU voor cosmetica. Nu kun je voor bijna iedereen een product op maat maken.

Een andere manier, alleen voor echte therapeuten

cosmetica op maat door therapeuten

Er is een andere manier, maar dit geldt alleen voor geaccrediteerde therapeuten*. Stel dat je een geaccrediteerde aromatherapeut bent, dan raad jij essentiële oliën aan. Als je deze aanraadt om op de huid te smeren, kun jij dit binnen je werk als therapeut doen.

Wil je geen simpele amandelolie gebruiken, maar een blend, dan moet je deze blend wel laten beoordelen op veiligheid en laten registreren. Je kunt dan een basisolie of -crème registreren en aromatherapeutische toevoegingen doen binnen jouw vakgebied.

Let op: dit geldt voor echte therapeuten. Geregistreerde aromatherapeuten, fytotherapeuten en natuurgeneeskundig therapeuten met een goede vakopleiding en een geldig diploma Medische Basiskennis op zak, niet voor de zelfverklaarde ‘aromatherapeuten’ van MLM bedrijven die essentiëlen oliën verkopen. 

Formuleer jij je eigen verzorgingsproducten en wil je dit écht gaan verkopen? Maak dan het verplichte productinformatiedossier met behulp van onze gratis checklist. Download hier de PIF checklist. 

Over de schrijver
Priscilla is cosmetic scientist en directeur van Enjoy Divine Nature, waar Cosmeticawetgeving.nl onderdeel van is. Ze woont met haar man en kinderen in Almere Oosterwold.
Janet Nienhuis
Door

Janet Nienhuis

op 13 Jan 2022

Hoi Pricilla,Ik vind een stukje in dit blog toch wel heel erg verwarrend.Jij schrijft: Wil je geen simpele amandelolie gebruiken, maar een blend, dan moet je deze blend wel laten beoordelen op veiligheid en laten registreren. Je kunt dan een basisolie of -crème registreren en aromatherapeutische toevoegingen doen binnen jouw vakgebied.Ik ben geregistreerd therapeut. Bij mij meld zich een client die stevige pijnklachten heeft in zijn onderrug. De client wil gemasseerd worden. Ik maak hiervoor op basis van een kant en klare massage olie 90% amandel - 10% jojoba (gekocht bij leverancier X, houdbaarheid is tot xx/xx/2023 een massage olie van waaraan ik 10 druppels etherische olie A en 5 druppels van etherische olie B aan toevoeg. Alles wat ik toepas (het gehele recept) registreer ik in het dossier van mijn client incl. merk houdbaarheid en product specificatie. Volgens mij mag ik dit doen, binnen mijn handelsvrijheid als therapeut. Ik mag direct een client helpen met een pijnklacht, dan hoef ik echt niet eerst een registratie procedure te doorlopen om deze op maat gemaakte olie te registeren. Ik mag zelfs een inwrijfolie aan deze client meegeven om thuis zijn pijnklacht verder te behandelen. Zolang ik de het flesje personaliseer, De naam van de client vermeld op het etiket, en hoe vaak hij het mag gebruiken.Het is pas verplicht om over te gaan tot registratie indien ik in mijn praktijk 10 flesjes -pijn olie- heb staan. En die willekeurig aan cliënten verkoop.Zou je hier iets meer helderheid over kunnen geven.Dank je welJanet Nienhuis FytArom opleidingen

Priscilla
Door

Priscilla

op 13 Jan 2022

Hoi Janet!Leuk dat je reageert! Ik had jou in gedachte toen ik het had over 'een echte aromatherapeut':-)Als je een basis product maakt, zonder een diagnose of client voor ogen te hebben, zoals bijvoorbeeld een basis massageolie of een basis bodylotion of een basis crème, dan moet deze basis geregistreerd zijn met een PIF.Bij die basis voeg je bijvoorbeeld eo's op maat, die je je voorschrijft aan een specifieke client als therapeutische handeling. Als je kiest voor een inwijfolie die je op maat maakt met bijvoorbeeld deel amandelolie en deel jojobaolie, dan past dit ook binnen jouw handeling als therapeut.Daarbij geldt ook de kanttekening dat dit niet meer om cosmetica gaat, maar om therapeutische handelen. Het doel gaat voorbij het doel van cosmetica ( ‘’Alle stoffen en preparaten die bestemd zijn om in aanraking te worden gebracht met de verschillende delen van het menselijk lichaamsoppervlak (opperhuid, beharing, haar, nagels, lippen en uitwendige geslachtsorganen) of met de tanden en kiezen en de mondslijmvliezen, met het uitsluitende of hoofdzakelijke oogmerk deze te reinigen, te parfumeren, het uiterlijk ervan te wijzigen of lichaamsgeuren te corrigeren of voornoemde lichaamsdelen te beschermen of in goede staat te houden.” (Artikel 1 van de Europese Cosmeticaverordening) ). dus dat het dan sowieso niet meer onder de cosmeticawetgeving valt, maar wellicht als medisch hulpmiddel.Een fijne avond!

Janet Nienhuis
Door

Janet Nienhuis

op 13 Jan 2022

Dank voor je reactie. Waar je nu op doelt is de therapeutische handels vrijheid. Je geeft niet rechtstreeks antwoord op mijn vraag. Deze handelsvrijheid van een therapeut is er uitsluitend voor een geregistreerd Therapeut.. (Een geaccrediteerd therapeut bestaat niet, een opleiding is geaccrediteerd). Tijdens de ZOOM sessie gisteren (12/1/2022) samen met Nele Odeur ben je zeer stellig geweest in je uitspraken. Dit heeft veel therapeuten en aankomend therapeuten van FytArom opleidingen bang gemaakt. Dit zijn wel (aankomend) therapeuten die een opleiding van 225 ECT + medische basiskennis 'in the pocket hebben'. En die zijn gisteren bang gemaakt, door jou. Geregistreerde therapeuten werken binnen de handelsvrijheid van de beroepsvereniging waarbij zij zijn aangesloten. Geregistreerde therapeuten worden door de Inspectie gezondheidszorg gecontroleerd, niet door de NVWA tenzij zij met producten op een of ander natuurgeneeskundig 'marktje' gaan staan met producten. Iemand die echt de moeite neemt om te studeren voor therapeut. Mag iets meer respect ontvangen van een specialist in de de cosmetica wetgeving. Ik respecteer je kennis over de cosmetica wetgeving zeer. Maar je uitspraken gisteren in een zoom sessie samen met Nele Odeur voor het Herboristengilde, gaan volledig voorbij aan zorgvuldig opleiden, kennis en vaardigheden van de studenten van FytArom. Ik EIS daarom een rectificatie richting de deelnemers van deze ZOOM bijeenkomst namens FytArom opleidingen. FytArom opleidingen is een geaccrediteerd opleidingsinstituut! En leert studenten niets wat volgens de Nederlandse wetgeving niet is toegestaan. Je bent je er ongetwijfeld niet van bewust geweest ....,

Priscilla Rolvers
Door

Priscilla Rolvers

op 14 Jan 2022

Welke stellige uitspraken? Alle cosmetica die in de EU verkocht wordt, moet een dossier (PIF) hebben. Of je het nu voor 1 persoon maakt, of voor miljoenen mensen. Dat is een feit.Of de stellige uitspraak waar ik cosmetica definieerde en ook uitsprak wat daar niet onder valt, zoals therapeutische en medische middelen?Of bedoel je de stellige uitspraak dat ik direct antwoord gaf op een deelneemster dat therapeuten een uitzondering zijn bij de producten op maat, omdat dat geen cosmetica is?De Zoom sessie waar je het over hebt, was een spontane en gratis Q&A over het opstarten en runnen van een bedrijf in natuur & kruiden, waar mensen zonder inschrijving bij konden zijn. Nele en ik hebben dit aangekondigd op onze beider bedrijfspagina’s en er waren bijna 100 deelnemers aanwezig. De deelnemers waren deels voor mij onbekend, deels mensen uit mijn netwerk die een cosmeticamerk willen beginnen. Het was geen sessie voor het Herboristengilde of een opdracht van het Herboristengilde. Het was geen sessie speciaal voor therapeuten.Ik heb mij voorgesteld als Cosmetic Scientist en ik heb gesproken vanuit kennis en ervaring van meer dan 35 afgeronde productinformatiedossiers voor verschillende merken. Na een gesprek tussen mij en Nele waarin we vragen hebben beantwoord over het starten en runnen van een bedrijf heb ik het kort gehad over de Europese Cosmeticawetgeving. Voor therapeutische producten geldt deze wetgeving niet en dit heb ik ook verteld. Het is aan opleiders van therapeuten om hen op te leiden over de wetten en regelgeving waar therapeuten zich aan moeten houden.Er is niets te rectificeren. Ik heb jouw naam, jouw opleidingsinstituut of iets in die richting niet genoemd of er ook maar aan gedacht tijdens die avond. Ik heb uitleg over de cosmeticawetgeving gegeven en ik heb dit correct gedaan.Als je vragen hebt over cosmeticawetgeving, dan beantwoord ik ze hier in dit blog graag.Wil je verder ingaan op wat er wel of niet gezegd is in een informele Q&A Zoom sessie over ondernemen, dan kun je een persoonlijke afspraak met me maken.

Reactie plaatsen