Responsible Person voor cosmetica in de EU
18 september 2021 

Responsible Person voor cosmetica in de EU

Je hebt eindelijk de stap gezet en je eigen cosmetische product ontwikkeld, al dan niet met behulp van Enjoy Divine Nature. Geweldig! Nu kun je je product in een mooie verpakking verpakken en gaan verkopen. Of, toch niet? Want hoe zit het nou ook alweer met die ene EU regel dat je een Responsible Person moet aanwijzen voor je mag gaan verkopen. Wie is dat precies en wat moet die persoon eigenlijk doen?

Wat is een responsible person? 

Ok, laten we bij het begin beginnen. In 2013 besloot de Europese Unie (EU) dat het nodig was om verzorgingsproducten beter te reguleren. De bedoeling was:

 • de veiligheidseisen aan te scherpen om cosmetische producten in de EU veiliger te maken, procedures voor bedrijven en regelgevers te vergemakkelijken, de regels aan te passen aan de meest recente technologische ontwikkelingen, waaronder het eventuele gebruik van nanomaterialen.

De al bestaande regel uit 2009 dat alle cosmetische producten dierproef vrij moeten zijn (vanaf 2013 geldt dit ook voor de ingrediënten) bleef ook van kracht.De Cosmeticaverordening 1223/2009 was de EU regel die dit allemaal ging regelen.

Het testen van cosmetica op dieren is sinds 2009 verboden.

De Responsible Person is verantwoordelijk. 

De verordening 1223/2009 stelt dat iedere cosmeticaproducent die zijn producten in de EU wil verkopen een persoon moet aanstellen die verantwoordelijk kan worden gesteld voor het aangeboden product. Deze persoon moet ervoor zorgen dat het product aan de wet voldoet en dat:

 • het product veilig is,
 • de ingrediënten legaal zijn en duidelijk op de verpakking vermeld staan,
 • er geen dieren zijn gebruikt om het eindproduct of de ingrediënten te testen,
 • het product wordt aangemeld, en
 • het Product Information File (PIF) wordt opgesteld en bijgehouden tot wel 10 jaar na de laatst verkochte batch.
 • alle ingrediënten van een product dienen veilig te zijn en duidelijk op de verpakking te staan.

Met andere woorden, deze persoon is verantwoordelijk voor het gehele product. Een Responsible Person dus.

Er zijn drie mogelijke partijen die de taak van Responsible Person op zich kunnen nemen. Welke partij dat is hangt af van waar het product gemaakt wordt of op welke manier het verkocht wordt.

 • de fabrikant (als deze gevestigd is binnen de EU),
 • de importeur (als de fabrikant buiten de EU gevestigd is),
 • de distributeur (als het product onder hun eigen merknaam op de markt gebracht wordt).
 • een aangewezen persoon of bedrijf.

Voor alle opties geldt dat de Responsible Person gevestigd moet zijn binnen de EU en moet worden aangewezen door een schriftelijk mandaat en dat deze rol schriftelijk aanvaard moet worden.

BREXIT

Let op! Sinds 1 februari 2020 behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU (Brexit) en dus is het raadzaam even goed te bekijken wat dit eventueel voor jouw producten en Responsible Person kan betekenen.

Als je dit leest is er een grote kans dat je zelf cosmetische producten vervaardigd en je na het lezen van deze blog en alle referentie websites afvraagt, "Help, hoe ga ik dat ooit klaarspelen?! Ik heb al zo weinig tijd!". Zeker als je weet dat het opstellen van een Product Information File alleen al wel 4 maanden kan duren!

Cosmeticawetgeving.nl biedt hulp 

Wil je meer leren over de cosmeticawetgeving zonder uren lang op internet te zoeken naar alle relevante informatie? Start met het downloaden van onze gratis PIF checklist. Download hier de PIF checklist.


Over de schrijver
Priscilla is cosmetic scientist en directeur van Enjoy Divine Nature, waar Cosmeticawetgeving.nl onderdeel van is. Ze woont met haar man en kinderen in Almere Oosterwold.
Reactie plaatsen