Zo veganize je 5 populaire ingrediënten waarvan je niet wist dat ze van dieren gemaakt zijn
11 december 2018 

Zo veganize je 5 populaire ingrediënten waarvan je niet wist dat ze van dieren gemaakt zijn

Bijna iedereen weet wel dat lanoline, bijenwas en honing niet in vegan cosmetica thuis horen. Iedere vegan of vegetariër die ik ken, weet ook dat karmijn staat voor geplette luizen.

Omdat ik vind dat schoonheid nooit ten koste mag gaan van dieren, gebruiken we deze ingrediënten niet. Als je deze mening met ons deelt, zijn er nog meer ingrediënten waar je moet letten als je natuurlijke verzorging (laat) maken. Ingrediënten waarvan je misschien niet wist dat ze dierlijk zijn of kunnen zijn.

1. Keratine

Almere is een walhalla voor kapperszaken; ik kan er al minstens 10 bedenken in het centrum. En meer dan de helft van deze zaken biedt een keratine behandeling aan.

Vegan alternatief voor keratine

De keratine behandeling verkoopt als een gek met kreten zoals ‘lichaamseigen proteïne met haarherstellende eigenschappen’. Keratine zit ook in je eigen haar. Wat de meeste mensen niet bedenken is dat hoewel het lichaamseigen is, het niet vanuit jouw eigen lichaam in een flesje terecht is gekomen.

Keratine zit in haren, nagels, hoeven en veren en daar komt het ingrediënt uit het flesje vandaan. De meeste producenten halen hun keratine uit het slachthuis; van de haren van varkens.

Vegan cosmetica alternatief

Als je zelf huid- en haarverzorging maakt, kun je de heerlijkheid van keratine ook in je potje stoppen zonder slachtafval te gebruiken. Van tarwe, soya en maïs kan ook een vergelijkbaar product worden gemaakt.

Ravago verkoopt een phyto keratine, die wij gebruiken in het lab.

Cruelty free!

2. Collageen

In de eeuwig-jong hype is collageen een toverwoord. Collageen ligt als een net in je huid en geeft je huid stevigheid. Met de jaren neemt je collageen af, wat je huid slapper maakt.

Vegan alternatief voor collageen

Omdat collageen een toverwoord is geworden, stoppen producenten het in gezichtsverzorging. Het toverwoord mag dan op de verpakking staan en je product vliegt over de toonbank.

Collageen wordt gewonnen van slachtafval of van de schubben van vissen.

Ik ben geen voorstander van collageen in een uitwendig product: het eiwit is te groot om de huid zo diep te penetreren dat het werkelijk het collageen aanvult dat je mist. Wel is het een goede vochtinbrenger, maar er zijn zoveel andere ingredienten die dat goed kunnen doen. Plantaardige ingrediënten.

Vegan cosmetica alternatief

Hoewel het dierlijke collageen niet diep genoeg in je huid trekt, kan een plantaardig collageen zoals CollaPlant Z NPNF dat wel. Natuurlijk & vegan.

3. Hyalureenzuur

De koningin van de humectanten: dit ingrediënt trekt vocht aan en houdt het vast en is zo krachtig dat het beginnende lijntjes in je gezicht kan opvullen in de uren nadat je het opgesmeerd hebt.

Hyalureenzuur is een eiwit dat gevonden wordt in navelstrengen en rondom gewrichten, maar het hoeft niet! Check altijd bij je leverancier wat de bron is van de hyalureenzuur die jij gebruikt.

Vegan cosmetica alternatief

Hyalureenzuur kan ook geproduceerd worden door bacteriën. Als ik hyalureenzuur gebruik in mijn formulaties, dan controleer ik de oorsprong.

Maar, mijn lievelings is niet de hyalureenzuur van bacteriën, maar een variant die van een trilzwam komt. Het Amerikaanse MMP maakt Vegeluron: een plantaardig alternatief voor hyalureenzuur. Ze hebben aantal varianten, waaronder de Vegeluron Gel Eco. Deze is geschikt voor COSMOS.

This image was created by user Ron Pastorino (Ronpast) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. – This image is Image Number 337510 at Mushroom Observer, a source for mycological images., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67947425

4. Retinol

Retinol is vitamine A uit dierlijke bronnen, meestal uit visolie. In huidverzorging verbetert de textuur van je huid en laat je huid stralen. Het penetreert de huid wel en geeft de collageen productie een boost, zodat je huid steviger blijft en fijne lijntjes zelfs kunnen vervagen.

Retinol voedt de huid diep en gaat inflammatie tegen. Inflammatie speelt een rol bij acne, eczeem, psoriasis en rosacea, maar zeker ook bij vervroegde huidveroudering. HOe meer inflammatie, hoe sneller de huid veroudert. Het is een geweldige toevoeging in cosmetica tegen acne, omdat het cellen sneller helpt herstellen.

Vegan cosmetica alternatief

Retinol komt niet voor in planten. Wat het dichts in de buurt komt, is betacarroteen, wat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Door worteltjes te eten, krijg je ook veel van de positieve effecten die retinol ook heeft. Een wortel maceraat heeft ook wel wat van de effecten die ik hierboven beschreef, maar niet zo potent als de retinol zelf. Gelukkig kun je er makkelijk wat meer van gebruiken, zoals in de Carrot Cleanser van Food for Skin.

Vegan alternatief voor retinol

5. Squalene

Lipiden zijn essentieel voor een gezonde huid, waaronder de talg lipiden. Het buitenste laagje van je opperhuid lijkt op een gemetselde muur. Huidcellen zijn platte schijfjes die halfsteens gemetseld zijn met een laag sebum ertussen om ze vast te houden. Dit is je huidbarriere.

Het menselijk sebum bestaat uit diglyceriden, triglyceriden, vetzuren, wax, cholesterol en squalene. Squalene kan gewonnen worden uit haaienlevers en is een geweldig ingrediënt voor een gezonde huid. Het voedt de huid, maakt het vol en verzorgt.

In 1906 werd squalene in grote hoeveelheden ontdekt in haaienlevers door een Japanse scheikundige en in de loop van een eeuw tijd werd het een populair ingrediënt voor cosmetica. Dat er haaien voor geslacht moesten worden, werd op de koop toe genomen.

Vegan cosmetica alternatief

Waarom zou je de zee opgaan en haaien slachten als je ook gewoon makkelijk naar een olijfgaard kan gaan? Hoewel de olie uit haaienlever wel 95% squalene levert en olijven maar 0,6%, is het een stuk vriendelijker. Dit maakt de olijf-squalene wel een stuk prijziger, maar dat lijkt mij een kleine prijs voor het voorkomen van dierenleed. En wist je dat er ook squalane uit suikerbiet gewonnen kan worden? Die is wat unieker, maar wij hebben hem!

Zo makkelijk kun je ook de populaire ingrediënten veganizen die nu populair zijn. Ga liever mee op de blijvende trend van vegan cosmetica dan vasthouden aan dierenleed voor schoonheid. Kies met trots voor ingrediënten waar je achterstaat.

Formuleer jij je eigen verzorgingsproducten en wil je dit écht gaan verkopen? Maak dan het verplichte productinformatiedossier met behulp van onze gratis checklist. Download hier de PIF checklist.

Over de schrijver
Priscilla is cosmetic scientist en directeur van Enjoy Divine Nature, waar Cosmeticawetgeving.nl onderdeel van is. Ze woont met haar man en kinderen in Almere Oosterwold.
Reactie plaatsen